Jaký bude osud zámku ve Starých Hradech?

Jičínsko - Komu jednou bude patřit zámek ve Starých Hradech na Jičínsku, na jehož údržbu obec nemá peníze? Odpověď je den ode dne komplikovanější. Původně chtěla obec zámek i přes protesty lidí prodat soukromníkovi. Pak se ale o majetek přihlásil potomek původních vlastníků František Schlik. A do třetice, jako zájemce se hlásí taky stát.

Když na údržbu zámku nemáte peníze, my ho od vás převezmeme. Tak zní nabídka, kterou zastupitelům Starých Hradů na jejich zasedání přivezl ministr kultury Václav Jehlička. „Nabízíme to, že se o objekt bude starat Národní památkový ústav, takže nedojde k žádné devalvaci objektu,” řekl Jehlička.

Žádný velký zisk ale obec čekat nemůže. Cena, kterou by stát za zámek případně zaplatil, by byla totiž spíš symbolická. To se nelíbí starostovi: „Dneska můžeme za zámek dostat třicet milionů. A když to převedeme na stát, tak ochudíme obec o třicet milionů. Uděláme pracovní schůzi, kde to probereme a promluvíme i s občany,” uvedl starosta Starých Hradů Josef Miclík.

Ať už se obec rozhodne jakkoli, prodej zámku by mohla zkomplikovat skutečnost, že o něj požádal potomek původních vlastníků František Schlik. Zatím se chce sice dohodnout, o majetek se ale v případě potřeby hodlá i soudit.