Oprava podzemí karlovarského Vřídla je před dokončením

Karlovy Vary - Rekonstrukce podzemních prostor pod Vřídelní kolonádou v Karlových Varech je před dokončením. Místo, do kterého každoročně míří stovky turistů, začínalo být nebezpečné. Stropní klenby chodeb pod nejznámějším karlovarským pramenem už byly v havarijním stavu. Na několika místech dokonce hrozily zřícením. Teď se naopak podzemí dočká rozšíření.

„Jednalo se o statické narušení, kdy jsme měli tohle území už dlouhodobě podepřené, zajištěné a chtěli jsme tohle nebezpečí odstranit,” uvedl ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milan Trnka. Podzemní prostory Vřídla se naposledy opravovaly v 80. letech. Podle hydrogeologů tehdy práce komplikovaly takzvané divoké vývěry pramenů. Situaci museli vyřešit zachycením Vřídla novými hlubokými vrty. Termální voda ale komplikuje práce i dnes.

„Vodu musíme přečerpávat. Jakmile by se objevily nějaké vývěry, tak musíme zavolat hydrogeologa a zastavit ty práce,” říká stavbyvedoucí Petr Jalamudis. Hydrogeologové mají na místě regulační vrty, které regulují tlak a signalizují jeho změny. Po dokončení rekonstrukce nabídne podzemí Vřídla opět prohlídkové trasy pro turisty. Lidé tu kromě divokých pramenů uvidí i jedinečný proces krápění předmětů termominerální vodou. Čeká je i řada novinek.

„Bude to především úsek trasy, který prochází přímo řečištěm řeky Teplé. Uvidí tam zblízka umělé těsnění řečiště, divoké výrony a uvidí i pod přemostění řeky pod Vřídelní kolonádou, co že je atraktivní obrázek,” láká již nyní návštěvníky Milan Trnka. První opravená část bude pro veřejnost přístupná už na začátku lázeňské sezóny, tedy v květnu.