Chebská tržnice Dragoun mizí pod rypadly bagrů

Cheb - Demoliční stroje likvidují známou tržnici Dragoun v Chebu. Teplická firma Treinvest objekt bývalých kasáren koupila od města s tím, že na jeho místě postaví hobby market, velký obchodní dům s potravinami a nákopní centrum. Vietnamští trhovci se snaží udržet své stánky do poslední chvíle, kdy to bude možné.

Tržnici Dragoun postupně polyká drtička suti. Na okraji staveniště vyrostly nové stánky. Trhovce a hlavně německé zákazníky obtěžuje hluk a prach. To je ale neodrazuje. „Teď v předvelikonočním období je nárůst kolem 30 % autobusů v sobotu. Parkoviště je pro 120 aut, naplní se zhruba dvakrát,“ odhaduje správce objektu Vladimír Bolgáč.

Životnost nových zhruba 80 stánků (každý obsahuje dvě prodejní místa), které postavili Vietnamci se souhlasem Treinvestu, je omezená. Na podzim se i do této plochy zakousnou stavební stroje. „Stánky byly zkolaudovány minulý měsíc, šlo o stavbu dočasnou a to do 31. 8. letošního roku,“ potvrzuje mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.

V Dragounu bylo původně víc než tři sta stánků. Někteří lidé na radnici i na úřadu práce čekají s jeho zánikem tvrdý sociální dopad na pětitisícovou vietnamskou komunitu.

Část vietnamských podnikatelů investuje peníze, vydělalané hlavně u stánků, do perspektivnějších podniků. Jenom na chebské pěší zóně jsme napočítali kolem dvaceti kamenných obchodů, které si koupili anebo pronajali.

Mnozí původní trhovci mění profesi. V Chebu se v poslední době objevilo hodně nových asijských restaurací a objevilo se také hodně heren, které evidentně patří asijským nebo vietnamským podnikatelům.