O využití památkově chráněných budov v Babiččině údolí zatím není jasno

Babiččino údolí (Náchodsko) - Babiččino údolí na Náchodsku není jenom upravený zámek, roubené Staré bělidlo a další malebná stavení. V údolí, které románem Babička proslavila Božena Němcová, i nadále zůstávají národní kulturní památky, které chátrají a dělají ostudu. A potřebné investice do nich zatím nepřinesl ani nejnovější majitel - stát.

Panský hostinec i budovy hospodářského dvora od poloviny devadesátých let vlastnila firma Podzámčí, roky do nich neinvestovala a nakonec skončila v likvidaci. Stát využil předkupního práva a památky od likvidátora v roce 2004 za téměř patnáct milionů korun koupil, aby je zachránil. Chátrání ale pokračuje. Květa Ležovičová ze Společnosti pro záchranu Babiččina údolí uvedla, že se zatím nic neděje, přestože stát získal objekt zpět.

To, že stavební ruch dosud nenastal, způsobily podle památkářů soudní spory, kterými se potomci šlechtického rodu Schaumburg-Lippe domáhali vrácení budov a pozemků v Babiččině údolí. Jejich dovolání Nejvyšší soud odmítl letos v únoru. Ředitel NPÚ Královéhradecký kraj Jan Čiháček doplnil, že pokud jim budou v příštím roce přiděleny peníze, práce na obnově začnou. Náklady na rekonstrukce objektů památkáři vyčíslili na 160 milionů korun. Ministerstvo kultury ČR však podle jeho mluvčího Jana Cieslara doposud žádnou žádost o dotaci neobdrželo, pokud by se tak stalo, budou se jí zodpovědně zabývat. Zcela jasné zatím není budoucí využití památkově chráněných budov. Správce objektů v Babiččině údolí Ivan Češka z NPÚ prohlásil, že by bylo jistě žádoucí, aby většina budov byla využívána ve prospěch veřejnosti.

Vzniknout by tak podle Ivana Češky mohly nové výstavní prostory, ale třeba i restaurace a ubytování.