Most: Úmrtí novorozenců v nemocnici vyšetřuje policie

Most - Policie prošetřuje smrt tří novorozenců v mostecké nemocnici. Děti se narodily buď mrtvé, nebo zemřely krátce po porodu. Dva lékaři už byli policií obviněni. Primář gynekologie z nemocnice odešel, další z obviněných lékařů tam ale dál pracuje. Stížnostmi na nemocnici se zabývá i svaz pacientů a krajský úřad Ústeckého kraje.

Nikola Moskátová je bývalou pacientkou mostecké nemocnice. Před sedmi měsíci zde porodila dítě, které po třinácti dnech zemřelo. Netrpělo žádnou vadou, ale vyskytly se u něj krevní výrony způsobené dlouhou hypoxií. Lékaře zdejší porodnice viní ze zanedbání péče při porodu. Podobné případy jsou jen za poslední půlrok v Mostě tři.

„Jsou tam úmrtí, která jsou pro nás neakceptovatelná a nepochopitelná,“ řekl pezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Podle náměstka primátora Mostu Jiřího Kurcina se současná situace jeví jako neuspokojivá. Stížnosti pacientů se množí.

Nikole Moskátové dala za pravdu i policie, dva lékaře obvinila a další trestní oznámení prověřuje. Primář už nemocnici opustil, druhý lékař tam ale dál pracuje.

Ředitel nemocnice Vladimír Müller k tomu dodává, že on sám je nucen ctít presumpci neviny, zatím prý nemá za co lékaře potrestat.

Situací v mostecké nemocnici se zabývá i její zřizovatel, tedy Krajský úřad Ústeckého kraje. Jeho mluvčí František Jančík potvrzuje, že stížností je opravdu hodně a všechny jsou vyhodnocovány a bude k nim přihlíženo při dalším postupu.

V Mostecké nemocnici nejde o první podobný případ. Soud loni potrestal půlroční podmínkou bývalého primáře Pavla Hlubučka za to, že v těle jeho pacientky zemřelo dítě. Hlubuček se proti trestu odvolal a v nemocnici pracuje jako řadový lékař.