Silničáři chtějí zbourat barokní most v Kolinci

Západní Čechy - Národní památkový ústav v Plzni vede spor s klatovskou Správou a údržbou silnic. Ta prosazuje zbourání barokního mostu, který vede obcí Kolinec. Památkaři chtějí most zachovat. Silničáři ale varují, pokud se nepostaví most nový obci i celému regionu hrozí dopravní kolaps.

200 let starý most už nedokáže čelit velkému náporu dopravy. Správa a údržba silnic Klatovy ho chce - říká ředitel Jiří Velíšek - zbourat a na jeho místě postavit most nový, který by svými parametry splňoval náročnost dopravy.

Památkáři ale takové řešení odmítají. „To, co silničáři říkají, je jenom část pravdy. Víme, že pokud by mělo být vyhověno dnešním normám na šířku komunikace, tak by musel být odstraněn nejen most, ale i všechna zástavba kolem,“ zlobí se Pavel Domanický, který NPÚ Plzeň vede oddělení chráněných památek.

Za zchátralý stav mostu nese vinu Správa a údržba silnic tvrdí památkáři. Ta ho léta nijak neopravovala a teď navrhuje jeho demolici. Pavel Domanický vysvětluje: „Správci mostu dokonce špatný stav mostu používají jako jeden z argumentů, proč by se měla zrušit památková ochrana a most by se měl zbourat.“

Na most nesmí vjíždět nákladní auta, která váží víc jak 16 tun. Kamiony a nákladní auta musí jet po objížďkách. Toto omezení působí podle starosty městyse Kolinec Pavla Prince (nez.) dopravní problémy nejen v celé obci, ale i celkově v dopravní obslužnosti směr Klatovy, Sušice.

Most je chráněnou kulturní památkou. O jeho případném zbourání musí rozhodnout ministerstvo kultury.