Dívky soutěžily o titul Miss dětských domovů

Strakonice - Několik stovek dětí z jihočeských a jednoho západočeského dětského domova se sjelo do Strakonic. Už po osmé se tu volila Miss dětských domovů. Nejen samotné soutěžní klání, ale hlavně setkání dětí, které neměly to štěstí vyrůstat v rodinách, je podle organizátorů hlavní smysl soutěže.

Vyzdobené pódium, barevná světla, plný sál návštěvníků i odborná porota. Deset finalistek se tu utkalo i titul Miss dětských domovů. „Děvčata z dětských domovů mají mít stejnou možnost sebeprosazení, jako děvčata z rodin,” myslí si ředitel volyňského dětského domova Jiří Pán.

Jednou ze soutěžících byla i sedmnáctiletá Kristýna Jonášová z dětského domova ve Volyni. Na soutěž se připravovala několik měsíců. „Měli jsme zkoušky skoro každý den,” potvrzuje dívka. Kristýna přišla do dětského domova spolu se svými pěti sourozenci teprve před rokem a půl. Jiří Pán vysvětluje, že rodina nezajistila základní péči, kterou ze zákona má.

Kristýně, která se chce stát zahradnicí, nevadí, že nakonec obsadila čtvrté místo. Důležitější pro ní je, že je pohromadě se svými sourozenci a že si na soutěži našla mnoho kamarádek.

Podle ředitelů dětských domovů mají pro děti podobné akce svůj význam. „Jejich sebevědomí stoupne, jejich sebeuvědomění stoupne a lépe se tak mohou integrovat do společnosti, až dětský domov opustí,” říká náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka.

Už nyní organizátoři přemýšlí o dalším, v pořadí devátém ročníku soutěže. Jejich přáním je, aby se přihlásily další dívky z dětských domovů z celé České republiky.