Z kina Vesmír je moderní gymnastická tělocvična

České Budějovice - V Českých Budějovicích otevřeli jednu z nejmodernějších gymnastických tělocvičen v Česku. Projekt je podle zástupců města originální v tom, že tělocvična vznikla v bývalém kině Vesmír. Jeho správci před čtyřmi lety museli ukončit provoz kvůli finančním ztrátám a malému zájmu diváků.

V prosinci roku 2003 odehráli v kině Vesmír poslední představení. Vesmír nedokázal konkurovat novému multikinu, promítací stroje se tady proto nadobro zastavily. „Díky neustále klesající návštěvnosti jsme řešili, co dál. V té době zrovna přišla nabídka, že by zde mohla být speciální tělocvična,” vysvětluje proměnu kina ve sportovní zařízení náměstek primátora Rudolf Vodička.

Místo plátna dnes stojí horolezecká stěna, pod ní jsou bradla a vedle nich molitanová jáma pro nácvik náročných gymnastických prvků. Podle předsedy gymnastického oddílu TJ Merkur České Budějovice Lukáše Erharta je tělocvična výjimečná: „Po republice je takhle zařízených tělocvičen, co by se na jedné ruce napočítalo.” Podle gymnasty Rudolfa Rusiňáka už byla taková tělocvična potřeba: „Gymnastika je tady opomíjena.”

Rekonstrukce bývalého kina si vyžádala kolem šesti milionů korun. Více než polovinu zaplatilo ze svého rozpočtu město, přispěl i kraj.

Gymnastické oddíly dříve k tréninku využívaly tělocvičny základních škol, které musely před každým cvičením upravit. Téměř hodinu zabrala pokládka speciálních koberců a odpružených drah, stejný čas pak trval jejich úklid. „To bylo potřeba před tréninkem nanosit, po tréninku uklidit, a to vesměs s dětmi,” upozorňuje Lukáš Erhart. Centrum budou kromě jihočeských oddílů využívat i studenti místní pedagogické fakulty.

Bývalé kino připomínají už jenom filmové plakáty. Brzy je nahradí sportovní výsledky a pozvánky na gymnastické závody.