Na Zadově se opět lyžuje. Letos naposledy

Jižní Čechy - Na Šumavu se vrátila zima. Lyžařský areál na Zadově hlásí ideální sněhové podmínky. Provozovatelé se ale shodují v tom, že tento víkend se bude asi lyžovat naposledy. Někteří už nechtěli dál prohlubovat ztrátu po letošní teplé zimě a sezónu ukončili už minulý týden.

Přes noc napadlo na šumavském Zadově kolem 30 centimetrů nového prašanu. To si pochvalují především ti návštěvníci Šumavy, kteří tu tráví svou dovolenou a doposud si sněhu příliš neužili. Vesměs se shodují na tom, že jim štěstí přálo. Na sjezdovkách je dostatek sněhu, krásné počasí a vleky zejí prázdnotou.

Provozovatelé lyžařského areálu na Zadově ještě tento víkend spustí všechny lanovky i vleky. „Předpokládáme, že nám počasí bude dál přát a že přes víkend budeme jezdit v plném provozu,” potvrzuje ředitel areálu Pavel Voldřich.

Zatímco loni touto dobou bylo téměř nemožné sehnat na Šumavě ubytování, letos zejí hotely, ale i penziony prázdnotou. „Tady na Zadově jsou volné kapacity hlavně co se týče větších hotelů,” zve návštěvníky provozovatel jednoho z penzionů Pavel Ptáček.

Provozovatelé areálů, ale i hoteliéři sčítají ztráty. Ptáček odhaduje ztrátu kolem třiceti procent. Není se čemu divit - v loňské sezóně se tu lyžovalo 140 dní, v té letošní prozatím jen 40.

Zadov je jediné jihočeské lyžařské středisko, které bude o tomto víkendu v provozu. Ta ostatní už zimní sezónu ukončila.