Na jihu Čech namísto kácení stromy prořezávají

Jižní Čechy - Drahé prořezávání místo levnějšího kácení. K takovému kroku přistoupila některá jihočeská města a lesní správy při úpravě stromů kolem silnic. Právě proti necitlivému kácení alejí protestují ekologická sdružení i někteří starostové. Bojí se vážného narušení krajiny.

Větve padající z více než patnáctimetrových výšek. Na takové scény mohou narazit lidé na některých silnicích a stezkách v jižních Čechách. Například Lesní správa v Hluboké nad Vltavou se rozhodla, že pokud to nebude bezpodmínečně nutné, stromy kolem silnic a stezek kácet nebude. „Samozřejmě bylo levnější ten strom pokácet celý, ale není to náš cíl,” potvrdil lesní správce Jan Zasadil.

Likvidaci stromů podél silnic vyžadují, podle cestářů, české zákony. Říkají, že jde o překážky ohrožující řidiče. Proti se ale postavili ochranáři. „Malé stromy tvoří podél silnic důležitý orientační prvek v krajině. Chrání silnici, chrání chodce,” zatelefonoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Proti masovému kácení jsou i někteří starostové. Například v Hluboké – tady zastupitelé odsouhlasili, že likvidaci i jediného dubu u cesty na katastru města musí odsouhlasit celá rada. „Hluboká nad Vltavou je město, které stojí na historických alejích, které tady kněžna Eleonora před 150 až 180 lety vysazovala,” vypověděl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

„Třeba obec Dubičné a město Rudolfov se postavily na naší stranu,” řekl Vladimír Molek ze sdružení Calla. „My se vždycky s obcí domluvíme a pokud má někdo jiné připomínky, tak samozřejmě na to bereme ohled,” uvedl Miloslav Ouředník ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Výškové práce na stromech by v okolí Hluboké nad Vltavou měly skončit do 1. dubna – to je do začátku hlavní turistické sezóny.