Otevření školky v Kolíně se odkládá

Kolín - Posun v termínu otevření nové mateřské školky v Kolíně zaskočil řadu rodičů. Nepředvídaně si budou muset zajistit hlídání ještě na další dva týdny. Přitom mateřská školka v Bezručově ulici pro sedmdesát dětí měla být k dispozici již na zahájení školního roku. Město i ředitelka školky se ale brání tím, že závazný termín otevření stanoven nebyl.

Dříve to byla budova školní družiny, nyní je z ní pestrobarevná mateřská škola. Otevřena však bude později, než bylo původně v plánu. Pro některé rodiče tím vznikl problém - nemají hlídání. „Já nastupuji od 1. září do práce, tak je pro mě problém, kam dát dítě na čtrnáct dní,“ říká jedna z postižených maminek Zdeňka Filipová. „Je to celý komplex všech možných příčin, vše nakonec naráží na obvyklý režim schvalování. Nechtěli jsme to uspíšit za cenu horší kvality,“ vysvětluje odložení termínu otevření mateřské školky místostarosta Kolína Pavel Hoffman.

Město i ředitelka školky ale tvrdí, že nikdy neřekli, že provoz bude zahájen přesně 1. září. „Měli jsme v úmyslu, aby se ta školka otevřela na začátku školního roku, samozřejmě čím dříve tím lépe, ale termín nikdy stanoven nebyl,“ hájí město kolínský místostarosta Hoffman. „Při zápisu nám říkali, že od 1. září bude v provozu nová mateřská školka,“ oponuje Zdeňka Filipová.

Problém rodičů s hlídáním může vyřešit stará školka. Místa v ní jsou sice obsazená, ředitelka se ale přijetí akutních případů nebrání. S rodiči chce jednat. „Nejrozumnější by bylo přijít do mateřské školy a pokusit se dohodnout nějaké řešení,“ říká ředitelka mateřské školky v Bezručově ulici Alena Volfová. Konečné datum otevření školky je podle ní stanoveno na 15. září.