Deštná přivítala hrdiny druhé světové války

Jindřichův Hradec - Tenkrát jim patřilo nebe, na němž sváděli boje i o svobodu Československa. Dnes se váleční hrdinové sjeli už po patnácté do Deštné u Jindřichova Hradce. Proč právě sem? Protože právě tady za druhé světové války sváděli letecké bitvy. Jejich boje za svobodu země ve francouzském, anglickém i sovětském letectvu mapuje nové muzeum, které tu otevřeli.

Dobové fotografie, uniformy i makety letadel mapují historii letectví na jihu Čech, ale i osudy československých válečných letců. Právě si je prohlédli první návštěvníci. „Jsou zde exponáty, které patří k unikátním, jako například jediná směrovka ve střední Evropě z letounu Hinde 219 nebo prostřelená tlaková nádoba ze stíhacího letounu Spitfire,“ přibližuje některé exponáty předseda Klubu historie letectví Jindřichův Hradec Vladislav Burian.  

Setkání leteckých veteránů se koná pravidelně u příležitosti bitvy nad Jindřichohradeckem, ke které došlo v srpnu 1944. Deštnou si Klub historie letectví pro své muzeum nevybral náhodou. Z města pocházejí hrdinové druhého odboje. „K našemu městu se váží dvě jména a k sousední obci jedno. V Bořetíně se narodil pan Dostál a u nás pan Kloboučník a pan Mráz,“ připomíná starostka Deštné Vilma Szutová. „Vážím si toho, že jsem byl příslušníkem RAF a že jsem se dostal mezi výjimečné lidi, jako byl Fajtl, Peřina nebo Šiška,“ vzpomíná válečný veterán Alois Dubský.  

Muzeum vzniklo během jediného měsíce v prostorách bývalého kina. Jeho projekt finančně podpořil i Jihočeský kraj. „Ti, kteří se zasloužili o naši svobodu v bojích za druhé světové války postupně umírají a tímto jsme jim chtěli také poděkovat,“ vysvětluje radní Jihočeského kraje Jiří Štangl.

Podle zástupců Klubu historie letectví není expozice konečná. V příštích dnech se rozroste o další exponáty.