V Ústí nad Labem bude možné platit za parkování pomocí sms

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem mohou řidiči už od nového týdne platit parkovaní mobilem. K zavedení nové služby inspiroval ústeckou radnici úspěch elektronických jízdenek v městské dopravě. Platit parkovné ale bude zatím stále možné i klasickým způsobem pomocí automatu.

Zatím si ale řidiči budou moci vybrat. Buď hodí desetikorunu do automatu nebo zaplatí patnáct korun za sms. „Příští roky ukáží, o co má občan větší zájem a to potom samozřejmě zvítězí,“ uvedl náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha.

Princip placení parkovného je jednoduchý. Řidič pošle na určený telefon zprávu s číslem parkoviště a poznávací značkou svého vozu. Potvrzení, že má zaplaceno, by měl dostat nejpozději do dvou minut. Zda sms poslal, bude kontrolovat městská policie. Strážníci tvrdí, že kvůli chybně napsané zprávě řidiče pokutovat nebudou. Systém je nastaven tak, že zaplacení parkovného uzná, i když je ve zprávě drobná chyba. Důležité ale je, správně zadat značku auta.

Nový systém řidiči vítají, trápí je ale podstatná věc - mít kde zaparkovat. Radnice připouští, že je dnes ve městě méně parkovacích míst, než bývalo dříve. Počítá ale s rychlou nápravou - do roka by ve městě mělo být parkovacích míst dvojnásobek.