Spor o vykácení stromů v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav - Mladoboleslavskému parku Štěpánka hrozí, že přijde o více než sto stromů. Důvodem k tomuto radikálnímu kroku je zpráva o údajném výskytu kůrovce. Mnozí odborníci však tuto zprávu zpochybňují. Odbor životního prostředí se v této souvislosti brání, že nic podobného nenařídil. Na základě žádosti prý kácení jen povolil. Je teď na vedení města, jak na to zareaguje.

Žádost o vykácení stromů podala pracovnice mladoboleslavského magistrátu Iva Bílková. Důvodem je výskyt kůrovce. Primátor se však spojil s odborníky, a ti zjistili, že kůrovcová kalamita v parku Štěpánka nehrozí. „Ta možnost existovala. Přece nepoškodíme ostatní jehličnaté stromy v okolí jen proto, že nevykácíme stromy, kde kůrovec je,“ hájí své rozhodnutí Iva Bílková. „Zjistil jsem, že v dané lokalitě v ten daný moment se žádný kalamitní škůdce nevyskytoval,“ říká odborník na zeleň Miroslav Šulitka. Jiný znalec však přímo na místě ukazuje na strom napadený kůrovcem, o čemž svědčí bílé tečky na kmeni.   

Odbor životního prostředí kácení povolil. Důvodem podle něj není ale jen kůrovec. Stromy jsou mechanicky poškozeny, některé napadla hniloba. „Myslím si, že v budoucnu z tohoto parku zmizí daleko více stromů. Důvodů pro preventivní opatření však bylo daleko víc,“ uvádí vedoucí oddělení ochrany přírody a myslivosti Josef Novák.

Místní však kácení odmítají, poukazují na jeho údajnou škodlivost. O účelnosti tohoto řešení není přesvědčen ani primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. „Já sice nejsem zastáncem přivazování ke stromům, ale pokud by se mělo vykácet 108 zdravých stromů bezdůvodně, tak tam bych to zvažoval,“ přiznává.  

Podle povolení odboru životního prostředí se může s kácením začít od září. Magistrát to ale odmítá a povolení nevyužije. Paní Bílková chce ale nechat vypracovat nový posudek. Pokud by se kůrovcová kalamita prokázala, může odbor životního prostředí kácení městu nařídit.