Církevní konzervatoř přivítala své žáky poprvé v Olomouci

Olomouc - V Olomouci byla dnes slavnostně otevřena Konzervatoř Evangelické akademie, která dosud fungovala v Kroměříži. Přestavba bývalého kanovnického domu ve Wurmově ulici, v němž konzervatoř nově sídlí, stála 60 milionů korun. Kvůli "dostěhování" zbytku zařízení dostali žáci ihned po dnešním slavnostním zahájení školního roku týdenní volno.

Konzervatoř slavnostně otevřel hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík. Jako dárek dovezl originální notový pult vyrobený žáky ze Střední řezbářské školy v Tovačově.

Někteří studenti, zvláště z vyšších ročníků, se s Kroměříží loučili těžce. „Už jsem tam byl zvyklý, měl jsem tam kamarády a ubytování, tady se privát shání mnohem hůř,“ řekl Miroslav Lukáš, studující v maturitním ročníku hru na trubku. „Radši bych dostudoval v Kroměříži, ale pro školu je určitě mnohem lepší, že je v Olomouci,“ dodal jeho spolužák Aleš Kučera, který pochází ze Žarošic na Kyjovsku.

Polovina studentů se věnuje zpěvu a polovina hudebním nástrojům. Do budoucna chce ale škola výuku zpěvu mírně omezit. Do prvního ročníku dnes nastoupilo dvaadvacet žáků.

V Kroměříži byly až dosud dvě konzervatoře. Nyní tam zůstala jen státní škola. Zřizovatelem církevní konzervatoře i nadále zůstane Českobratrská církev evangelická. Katolická církev jí pronajala nové prostory bezplatně na 50 let.