Ovládla Hradec doba temna?

Hradec Králové - Havarijní stav veřejného osvětlení v Hradci Králové vyvolává v místních občanech tak trochu pocit doby temna. Radnice si je toho vědoma, proto usilovně hledá v rámci soutěže nájemce, který by se od příštího roku o osvětlení staral lépe než městský podnik služeb.

Více světla pro Hradec! A lepšího než dosud! To je cílem soutěže, kterou vypsala radnice. Současný stav veřejného osvětlení je podle odborníků žalostný.  Šedesát procent stožárů je starších než 30 let. Lampy na sídlištích jsou rozbité. „V Hradci Králové jsou desítky sloupů veřejného osvětlení, které jsou zarostlé stromy a tak vlastně nikam nesvítí. Zařízení chátrá, není zaizolované, lampy jsou velmi špinavé a intenzita jejich záření je velmi nízká. Normy a předpisy se vůbec nedodržují,“ říká odborník na světelnou techniku Jaroslav Kott.      

Některé části osvětlení, i zcela nové, nefungují vůbec. „Před čtyřmi lety na nábřeží řeky Labe u Kongresového centra město Hradec Králové realizovalo pěší bulvár. V jeho rámci byla osazena i nova svítidla. Bohužel za poslední čtyři roky ta svítidla nikdy nesvítila,“ dokresluje neutěšenou situaci architekt Bohumír Prokop. „Město si uvědomuje, že veřejné osvětlení je v současné době ve špatném technickém stavu. Existuje plán jeho dalšího rozvoje. Proto hledáme odbornou firmu, která toto zajistí a bude veřejné osvětlení využívat a provozovat ekonomičtěji, než v současné době Technické služby města Hradec Králové,“ informuje o chystaných krocích radnice její mluvčí Václav Svoboda.      

Jenže zájemci se nehrnou. Hradec takového provozovatele hledá již    počtvrté. Sto miliónů korun na údržbu a rozvoj osvětlení dá během čtyř let raději soukromému provozovateli, než vlastnímu podniku služeb.