Výstavbu větrných elektráren poblíž slavkovského bojiště bude řešit soud

Brno/Rousínov - O výstavbě větrných elektráren poblíž místa bitvy tří císařů bude nakonec rozhodovat soud. Úřady sice s obavami o narušení krajiny a poškození životního prostředí stavbu zamítly, investorská společnost Eldaco ale na jejich verdikty podala žalobu. Projekt za zhruba 180 milionů korun počítá s výstavbou dvou stožárů, které mají elektřinou zásobovat několik tisíc lidí.

Stožáry větrné elektrárny mají stát na kopci mezi Rousínovem, Slavkovem u Brna a Velešovicemi. Rousínovská radnice by za větrníky dostala příspěvek do svého rozpočtu pravděpodobně v milionech korun. Místní stavební úřad také v minulosti stavbu povolil. Jeho rozhodnutí ale změnil krajský úřad, který se k větrné energetice obecně staví negativně. Z několika desítek posuzovaných projektů dal dosud kladné stanovisko jen ke třem.

Se záměrem ale nesouhlasí ochránci přírody ani lidé z okolních obcí, kteří by měli stožáry blíž než obyvatelé Rousínova. Bojí se stejně jako úřady o narušení krajiny a poškození životního prostředí. Ředitelka firmy Eldaco Iva Šťastná se domnívá, že úřady podlehly tlaku místních skupin, které s výstavbou nesouhlasí. „Obrátíme se na soud, protože chceme, aby to nebylo politické rozhodnutí, ale aby se opíralo o objektivní posudky,“ uvedla.  

V kraji zatím stojí šest elektráren. Pět v Břežanech na Znojemsku a
jedna v nedalekých Banticích. Díky provozu elektráren dostaly obce do svého rozpočtu nemalé částky.

Větrná elektrárna
Zdroj: ČT24