Na Vysočině se kraj pustil do modernizace nemocnic

Vysočina - V následujících třech letech chce kraj do oprav i nových staveb nemocnic na Vysočině poslat přes miliardu korun. Například na interně v Novém Městě na Moravě panuje tato neúnosná situace: do budovy zatéká, starými okny na pacienty fouká, často neteče voda nebo se třicítka nemocných hádá o jedinou sprchu na chodbě.

Technický náměstek ředitele nemocnice v Novém Městě na Moravě Vladimír Zelený sdělil, že dva záchody pro 36 lidí skutečně značí havarijní stav. Podobně je na tom i hlavní lůžková budova nemocnice v Pelhřimově, kam posílá kraj Vysočina vůbec nejvíc peněz na rekonstrukci - 475 milionů korun.

Pokoje budou mít vlastní sociální zařízení a budou vybaveny kvalitními lůžky, jak informoval technický náměstek ředitele Nemocnice Pelhřimov Tomáš Koubek. Mluvčí Krajského úřadu kraje Vysočina Eva Neuwirthová potvrdila, že na financování by se měly podílet kraj Vysočina a Evropská unie. Závěrečná třetí etapa rekonstrukce nemocnice v Pelhřimově stejně jako nový hlavní vchod do budovy mají být dokončeny v říjnu roku 2010.

Podobně vysokou investici zahájila také nemocnice v Novém Městě na Moravě. Eva Neuwirthová k tomu dodala, že interní pavilon v Novém Městě se rekonstruuje za necelých 400 milionů korun. „V tomto pavilonu bude interna, neurologie a rehabilitace společně v jednom objektu,“ nechal se slyšet Vladimír Zelený.

Zároveň začala také rekonstrukce interny nemocnice v Havlíčkově Brodě. Celkem do tří nemocnic na Vysočině pošle kraj v následujících třech letech více než 1 miliardu korun. „Z hlediska objemu finančních prostředků se jedná o jednu z největších investic kraje Vysočina vůbec,“ uzavřela Eva Neuwirthová. Projekty na modernizaci nemocnice připravují také v Třebíči a v Jihlavě chtějí začít stavět zcela nový pavilon.