Spekulace s nemovitostmi na Karlovarsku

Karlovarsko - Obec Stružná u Karlových Varů řeší spekulativní obchody s nemovitostmi. Příkladem je místní zámek, který v posledních letech několikrát měnil majitele. Každý z nich zatím vydělával jen na jeho prodeji.

Zámek koupila v roce 1993 skupina realitních makléřů z Prahy od armády za 7 milionů korun. Obratem ho prodala běloruskému podnikateli za dvojnásobek. „Říká se, že majitel to měl údajně koupit pro bývalého premiéra Černomyrdina,” uvedla starostka Stružné Zuzana Večerková. Majitel karlovarské realitní kanceláře Ivan Žikeš vyslovil domněnku, že by mohlo jít i o vyprání peněz.

Za posledních deset let v zámku majitele nikdo neviděl. Na adrese z podnikového rejstříku není k zastižení. Podle hlídače objektu je majitel celý rok v Rusku, jednou za rok přijede na týden do Karlových Varů a na zámku stráví pár dní.

Vojáci, kteří měli v zámku kasárna, udělali podle místních alespoň útratu v hospodě. Z nového majitele vesnice nemá nic. Jenom staré plány a představy. Starostka Večerková chtěla, aby zámek přilákal turisty, jak české, tak zahraniční, a tím i peníze do obecní pokladny.

Podobný osud má také zámeček ve Stružné – Žalmanově, který koupil ruský podnikatel. Vyměnil původní okna za plastová a tím investice skončily. A do třetice objekt bývalé porcelánky koupili tentokrát arménští podnikatelé. Chtějí ho přebudovat na hotel. Starostka má obavu, aby ale neskončil jako oba zámky.