Stavba velkého hotelu může v Karlových Varech porušit statiku kostela

Karlovy Vary - Až pod nátlakem obyvatel a sdružení zastavil investor hotelového komplexu v centru Karlových Varů přípravy na výstavbu a oznámil, že chce jednat. Velká hotelová stavba za stovky milionů korun, která má stát přímo v centru lázeňské části města, se nelíbí ani památkářům.

Na jedné straně stojí občanská sdružení a památkáři, na straně druhé je vedení magistrátu a stavbaři, spor bude muset vyřešit krajský úřad. Zástupci sdružení se obávají, že stavba velkého hotelu může mimo jiné porušit statiku přilehlého kostela. Jaroslav Fuidar z občanského sdružení O co jim jde?! Si myslí, že stoprocentně nezaručí nikdo, že prameny v Karlových Varech nebudou narušeny. Ani památkářům se návrh hotelu v historické části města nelíbí, radši by vedle kostela viděli stavby, které by spíš připomínaly původní budovy. Mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jakub Kaválek sdělil, že oddělení památkové péče vydalo negativní stanovisko podle návrhu Národního památkového ústavu.

Zástupce investora a architekt Alexander Mikoláš si ale nemyslí, že to rozhodnutí je správné, odmítá, že by stavba okolí nějak poškodila. Přesto ale zastavil projednávání vlivu stavby na životní prostředí a chce jednat se zástupci sdružení. Budou-li legitimní připomínky, je ochoten vyhovět. Otmar Homolka z občanského sdružení O co jim jde?! To považuje za částečný úspěch.

S tím, že památkáři zamítli záměr společnosti, se zástupce investora spokojit nechce a odvolal se ke krajskému úřadu. Podle mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jany Pavlíkové má Magistrát města Karlovy Vary nyní 30 dní na to, aby odevzdal krajskému úřadu jako odvolacímu orgánu veškeré materiály, pro konečné rozhodnutí.

Krajský úřad by měl rozhodnout nejpozději do konce listopadu.