V Krnově předávají první sociální byty

Krnov - Krnovská radnice v těchto dnech předává novým nájemníkům první sociální byty. Ty vznikly rekonstrukcí bývalého internátu. Za více než 35 milionů korun tak vzniklo celkem 41 nových bytů. Pro nájemce běžných městských bytů má ale krnovská radnice špatnou zprávu. Od ledna příštího roku se bude zdražovat, v některých případech až o 50 procent.

Město získalo budovu bývalého internátu na Opavské ulici v roce 2006, do srpna letošního roku pak probíhala rekonstrukce. Ve dvou domech vzniklo celkem 41 bytů, z toho 2 bezbariérové. „Jsem trošku v rozpacích, ale člověk si zvykne. Je to něco jiného, člověk si musí zkusit, jestli to půjde, nebo ne,“ říká jeden z nových nájemníků sociálního bytu Karel Kocián. „Znamená to pro mě hodně, ale i tak mi tu budou chybět sestřičky i vychovatelé,“ doplňuje ho Milan Kašpárek.

Na vybudování sociálních bytů přispěl 22 miliony Státní fond bydlení, 13 milionů zaplatilo město. Krnovská radnice navíc oznámila zdražení nájmů v městských bytech už od ledna příštího roku. Lidé bydlící v bytě bývalé 1. kategorie zaplatí o téměř 25 procent více, byty bývalé 4. kategorie zdraží o 50 procent. „Bude to hrůza, nevím, jak to v dnešní době zvládneme. Práce není, manželka má jen minimální mzdu,“ obává se nájemník městského bytu Antonín Vorek. „Ke zvyšování nájemného město přistupuje kvůli tomu, že současné nájemné je velmi nízké ve srovnání s tím, jaké jsou náklady potřebné na udržování bytů,“ zdůvodňuje zvýšení nájemného vedoucí odboru správy majetku města Krnova Lenka Andršová.  

Město Krnov vlastní v současné době 1600 bytů, zdražování se dotkne asi poloviny z nich. Přesné informace obdrží jejich nájemníci poštou do konce září.