Holandští amatérští malíři namalovali obrazy pro křížovou cestu v Olomouci

Olomouc - Ke kostelu svatého Ondřeje v Olomouci - Slavoníně se znovu vrátí křížová cesta. Obrazy s náboženskou tématikou zadarmo vytvořili dva holandští amatérští malíři, které slavonínský kostel zaujal při jejich toulkách Evropou už loni na podzim. Samotné tvorbě předcházely zhruba čtyři měsíce příprav. Po měsíci nepřetržité práce v Olomouci vytvořili čtrnáct klasických zastavení na rozměrných plechových tabulích. Křížová cesta byla v sedmdesátých letech zničena a zůstaly po ní jen výklenky v obvodové zdi.

„Maloval jsem s partnerem Wimem Barendsem, který v Olomouci už nějakou dobu žije, a se kterým na podobných projektech pracuji asi třicet let,“ uvedl jeden z malířů Rob van Dolron. Umělci se navíc při tvorbě zaměřili nejen na Ježíše, ale velmi detailně také na ostatní postavy. Většinou je křížová cesta namalovaná tak, že je na ní jen několik hlavních postav. „My jsme se však soustředili na větší obsazení. Proto je tam vidět postav mnohem více,“ popsal Dolron.

Kdy se obrazy stanou součástí kamenných výklenků ale zatím není jasné. Zeď s kapličkami je totiž nutné napřed opravit. Podle Soni Horké ze zahraničního oddělení Magistrátu města Olomouc bude záležet především na tom, jak se podaří sehnat finanční prostředky.

Kromě křížové cesty namalovali holandští umělci ještě tři obrazy s náboženskými motivy. Jeden bude viset v kapličce v Nemilanech. Další dva, které znázorňují Jidášův polibek a Vzkříšení, budou ve vstupu do kostela svatého Ondřeje.