V knihovnách vázne kvůli Opencard běžný provoz

Praha - Havní město sice rozšířilo počet míst, kde je možné požádat o Opencard o dalších 13 poboček městské knihovny, fronty ale nezmizely ani tento týden. Pracovnice knihoven si navíc stěžují, že se z půjčoven knih proměnily v přepážku Opencard a nemají čas věnovat se čtenářům. Od začátku září žádosti o kartu přijímá také úřad Prahy 13, podle mluvčího projektu Martina Opatrného se o rozšíření kontaktních míst jedná i s dalšími městskými částmi.

Žádosti o kartu přijímají přímo knihovnice, v některých pobočkách kvůli tomu ale vázne běžný provoz. Od příštího týdne proto do knihoven přijdou externí pracovníci. Dodá je firma, která projekt pro město zajišťuje. Pro kartu si do knihoven denně chodí stovky zájemců, nejvíce z nich zavítá do ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Dnes dopoledne na ni čekalo 20 až 30 zájemců. Podle mluvčí knihovny Věry Voňavkové jsou největší fronty hned ráno po otevření a pak kolem 16:00 až 17:00.

Lidem pomohou hostesky 

Podle mluvčího projektu Opencard Martina Opatrného se ale knihovna sama nabídla. „Ptali jsem se, jestli to její služby neomezí. Knihovna tvrdila, že ne,“ poznamenal. „Chtěli jsme, aby to byly naše pracovnice. Mohou zájemce lépe seznámit se službami, které knihovna nabízí,“ uvedla Voňavková. Knihovna ale situaci nyní přehodnocuje. Od příštího týdne by proto knihovnicím měly pomáhat hostesky, které budou lidem radit už ve frontě. Dvě už nyní asistují v ústřední knihovně.

Kritici požadují anonymní verzi karty 

Karta Opencard má i řadu kritiků. Projekt se nelíbí například sdružení Iuridicum Remedium, které požaduje anonymní verzi karty. Ta by měla být vydávána od listopadu, sdružení se ale obává, že ji zájemci nezískají za stejných podmínek jako kartu na jméno. Ta je totiž až do konce roku zdarma. Sdružení vyhlásilo v minulých dnech proti projektu internetovou petici.