Případ zpronevěry začala řešit policie v Jičíně

Jičín - Bývalý předseda svazku obcí Mariánská zahrada a místostarosta Kopidlna Roman Novák použil veřejné prostředky pro soukromé účely. Převést měl celkem 142 tisíc korun z jednoho účtu na druhý. Starosta Kopidlna Josef Táborský řekl, že navrhne jeho odvolání z funkce.

Josef Táborský (ČSSD) upřesnil, že místostarosta účet u České spořitelny zrušil, ale finanční prostředky si nechal u sebe. Roman Novák starostům napsal, že peníze použil na hudební festival, který se kvůli počasí nezdařil. Mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Jičín Hana Klečalová potvrdila, že policie prošetřuje trestní oznámení, které se týká zpronevěry.

Roman Novák byl do úterní valné hromady svazku obcí Mariánská zahrada jeho předsedou. Svazku poslal dopis se svou rezignací, v němž mimo jiné stálo, že po návratu ze zdravotnického zařízení vše čestně uhradí, co možná v nejkratším termínu. Část peněz - 84 tisíc - už vrátil. Starosta Táborský chce do 14 dnů svolat mimořádné jednání zastupitelstva v Kopidlně a navrhnout, aby zastupitelé místostarostu odvolali z funkce. „Pokud bude zahájeno trestní stíhání, budeme chtít, aby odstoupil i z ČSSD,“ dodal.

Oslovit Romana Nováka se štábu České televize nepodařilo. Je v nemocnici mimo kraj a služební telefon má zablokovaný.