Tisíce tun zeminy kontaminované pesticidy leží ve sklepích Strakonického hradu

Strakonice - Před desítkami let uskladnily dnes už neexistující firmy do sklepů hospodářské části Strakonického hradu velké množství chemikálií. Dnes jsou sklepy tmavé nepřístupné prostory připomínající jeskyně. Podle studie už část jedů prosákla do půdy, okolí hradu ale zatím není bezprostředně ohroženo.

Správci hradu nedoporučují pobývat ve sklepích příliš dlouho. Ze studie zpracované pro majitele - tedy pro město - jasně vyplývá důvod. „Zjistili jsme, že nejvíce zde bylo skladováno DDT, ve velké míře byla zjištěna také přítomnost těžkých kovů, zejména arzen,“ sdělil místostarosta Strakonic Karel Vlasák (ODS).

V padesátých letech minulého století bylo v podzemí rušno. Chemikálie v relativně stabilním prostředí bez velkého zajištění skladovalo hned několik podniků. Z toho vyplývá i velká míra zamoření - jedná se o 1115 tun, jak dodal Karel Vlasák. Kontaminovaná zemina své okolí bezprostředně neohrožuje, jak tvrdí zástupci města. Přesto se jí chtějí ale co nejrychleji zbavit. Půjde o drahý projekt, počítají proto s evropskými dotacemi.

Mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová se nechala slyšet, že v současné době dochází k přepracování tohoto projektu. Podle zástupců města existuje víc metod, jak se jedovaté zeminy zbavit. Nakonec budou muset zvolit tu nejdražší - spálení ve speciální peci. „Tento způsob likvidace jako jediný podporuje svými dotacemi Evropská unie,“ uzavřel Karel Vlasák.

Pokud Státní fond životního prostředí poskytne Strakonicím peníze, chce se městský úřad do sanace zamořených sklepů v průběhu příštího roku.