Vedení Jablonex Group se rozhodlo společnost prodat

Jablonec nad Nisou - Jeden z nejznámějších exportérských podniků v České republice Jablonex Group je na prodej. Gigant, který sdružuje zástupce bižuterního a sklářského průmyslu, se už delší dobu potýká s ekonomickými problémy. Prodej Jablonexu může podle zasvěcených ovlivnit situaci ve sklářství, které má v Libereckém kraji tradičně dominantní postavení a ohrozit zaměstnanost v regionu.

Korále z Jablonce mají zákazníky po celém světě, silná koruna však vývoz do zahraničí znesnadňuje, firmy navíc musí bojovat i s levnou a nekvalitní bižuterií z východní Asie. V Jablonex Group se dlouho přeli jak situaci řešit, dohady nevedly k ničemu. Tiskový mluvčí společnosti Lukáš Jankovský uvedl, že Jablonex Group má složitou vlastnickou strukturu. Je zde 20 různých pohledů na stejnou věc a polom je těžké rychle a pružně reagovat na vývoj trhu.

Vedení společnosti se proto rozhodlo Jablonex Group prodat. Firma přitom není jediná, která má problémy, stagnace se dotýká téměř celého sklářského a bižuterního průmyslu. Jen na Jablonecku přišlo během půl roku v oboru o práci 500 lidí. Pro Jiřího Šilhána z firmy PAS Jablonec a.s. je největším problémem, že už se propouštějí i odborníci, kteří nesou znalosti o výrobě a technologii. Předseda Svazu výrobců bižuterie Jablonec nad Nisou Josef Klofec tak dramatickou situaci za 44 let své působnosti v bižuterním a sklářském průmyslu vůbec nepamatuje.

Někteří drobní výrobci bižuterie z Jablonecka mají z prodeje Jablonexu obavy. Mnozí totiž od něj kupují polotovary, které dále zpracovávají nebo jim Jablonex zprostředkovává obchody. Pokud by se současný stav nepodařilo stabilizovat, nemuselo by to podle předsedy Okresní hospodářské komory Pavla Vícha mít dopad na propouštění nebo likvidaci pouze Jablonexu, ale dalších malých podniků.

Jablonex Group ale uklidňuje: z prodeje obavy nemáme. Podle mluvčího Jankovského to může mít pouze pozitivní dopad, nový vlastník přinese nový impuls, nové obchodní kontakty a regionu to tedy může jen prospět.