Přehlídka netradičních plavidel přivedla k Vltavě tisíce diváků

Vyšší Brod - Tisíce diváků a podivná plavidla jsou vždy k vidění na tradiční soutěžní přehlídce na Vltavě mezi Vyšším Brodem a Rožmberkem. Akce je vedle zábavy i loučením s hlavní vodáckou sezonou. Ta letošní byla podle zainteresovaných lidí hodně rozporuplná, například na horní Vltavě byla špatná, pod Lipnem zase vyšla výborně.

Událost, která se ve Vyšším Brodě opakuje ve stejný čas už od roku 1972: břehy oblehnou tisíce diváků a na vodu vyrazí ta nejpodivnější plavidla. Co se ale podle organizátorů liší, jsou náměty. Letos tady například nechyběla obtížně balancující poslanecká sněmovna nebo plovoucí prodejna vyoperovaných orgánů českých politiků. Organizátor přehlídky Karel Troják uvedl, že to, co se každý rok nejvíc propírá, se potom objevuje v recesi účastníků. Děti byly právem nadšené, jejich favority byla formule na vodě nebo plovoucí Jiří Zonyga. Mírně odlišné bylo i publikum, pořadatelům se osvědčila inzerce cílená na nizozemské turisty nebo Rakušany z blízkého příhraničí. Velké množství lidí, kteří mluví jinak než česky, bylo pro Karla Trojáka velkým překvapením.

Přehlídka netradičních plavidel zpravidla znamená i tečku za hlavní vodáckou sezonou, letos to ale vypadalo úplně jinak. Účastníci přehlídky se proplétali mezi stovkami kánoí, kajaků a raftů a podobně to podle místních vypadalo po celé léto. Starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák (nez.) vše potvrdil: „Letošní vodácká sezona byla jedna z nejlepších.“

Vzhledem k mimořádnému zájmu rakouských diváků počítají pořadatelé s tím, že příští rok pozvou i zahraniční posádky.