Na Václavském náměstí soutěžili psi pro nevidomé

Praha - Na pražském Václavském náměstí soutěžili vodicí psi pro nevidomé. Konal se tu 25. ročník mistrovství České republiky. Nevidomí si mohli vyzkoušet dovednosti psů přímo v běžném městském provozu. Porotci hodnotili dvě disciplíny - poslušnost a frekvenci.

Záleželo na tom, jak psi zvládnou pohyb po vytyčené trase v běžném městském prostředí, ale také s umělými překážkami. „Hodnotíme chůzi po chodníku, do obchodu, po eskalátorech a do pasáží. Psi také pojedou výtahem. Je tady i pár umělých překážek, na kterých se prokazuje ta špičková dovednost vodicích psů,“ vyjmenovává ředitelka SONS Hana Jasenovcová.

Kvalitu výkonů hodnotili instruktoři Střediska výcviku vodicích psů. Cílem akce bylo upozornit na nevidomé. „Samotní nevidomí pořádají tuto soutěž právě proto, aby předvedli veřejnosti, jakým způsobem jsou ty jejich pejsci pro ně zdatnými pomocníky,“ dodává Jasenovcová.

Výcvik vodicích psů trvá asi dva roky a kromě nich se na novou situaci musí připravit i jejich budoucí majitelé. Základními plemeny jsou všude na světě labradorští nebo zlatí retrívři a němečtí ovčáci. V posledních letech se ale cvičí i další plemena jako královský pudl nebo border kolie.