Místo alkoholu nabízí festival Brod naproti lidem návštěvníkům pohodu

Havlíčkův Brod - Havlíčkův Brod žije o tomto víkendu velkým multižánrovým festivalem, který se koná v areálu psychiatrické léčebny. Cílem akce je ukázat lidem, jak pečovat o své duševní zdraví, pomoci odstraňovat bariéry mezi duševně nemocnými a obyčejnými lidmi a odstranění předsudků v souvislosti s psychiatrickým lékařským oborem.

Filmy, divadla, taneční scény, koncerty nebo výtvarné dílny nabízí třídenní festival nazvaný Brod naproti lidem. Láká k návštěvě areálu havlíčkobrodské léčebny malé i velké. Hlavní organizátorka Eva Vařejčková uvedla, že akce by měla zabavit celou rodinu: tatínek půjde na bigbeat, děti na pohádku a maminka na film. Podle příchozích nechybělo nic, pro festival měli pouze slova chvály: pěkný den, pohoda, zábava, klídek a sluníčko. Jedním ze záměrů festivalu je odstranit bariéry mezi duševně nemocnými a obyčejnými lidmi a zbavit se předsudků v souvislosti s psychiatrickým lékařským oborem. Jak vysvětlila Eva Vařejčková, organizátoři chtěli, aby se léčebna otevřela a aby lidé viděli, jak zde všechno funguje.

Na festivalu vystupují například Tata Bojs, Hudba Praha, Ivan Mládek, Jiří Schmitzer, Petr Spálený, Jaroslav Uhlíř a desítky dalších umělců. Zajímavostí je, že se na akci vůbec neprodává alkohol. Návštěvníci to však kvitují s povděkem, když se někdo chce bavit, umí to i bez alkoholu. Zní to jako poučka, ale je to tak!

Festival Brod naproti lidem skončí až v neděli večer.