Divadlo Drak přežilo i sovětskou delegaci

Hradec Králové - Půlstoletí od svého založení slaví divadlo Drak v Hradci Králové, původně loutková scéna se postupně stala synonymem pro jevištní experimenty. Soubor slavil úspěchy v zemích všech kontinentů.

Loutka řekne někdy víc než člověk - to je věta, která jako by se prolínala půlstoletím tvorby světoznámého divadla Drak. Dobou, kdy experiment střídal experiment. Hudebník a skladatel divadla Drak Jiří Vyšohlíd uvedl, že nejdůležitějším momentem byl návrat k dospělému divákovi. Do té doby bylo divadlo vyhrazené dětem a chodili s nimi maximálně tatínkové, kteří se za to téměř styděli.

Před listopadem roku 1989 hledali diváci Draka s oblibou jinotaje mezi řádky. Inscenaci Píseň života naoko věnovanou výročí ruské říjnové revoluce uvedlo divadlo na festivalu ve Washingtonu. Režisér Josef Krofta vzpomíná: „Inscenace byla o naději. Představení se zúčastnila sovětská delegace, která jinotaj prokoukla a po prvních deseti minutách všichni odešli. Vraceli jsme se s tím, že nás po tomto extempore domácí moc musí nutně zrušit. Přijela však tehdejší přední herečka Jiřina Švorcová a toho Draka zachránila.“

V 90. letech prošel Drak generační obměnou, do druhého půlstoletí chce vstoupit s novou scénou a muzeem loutek, jak jinak-experimentálním. Ředitelka divadla Jana Dražďáková vysvětlila, že děti budou mít šanci vyzkoušet si výrobu scény, naučit se písničku, ušít si loutku nebo nacvičit si malé představení.

Novou scénu chce divadlo Drak otevřít na podzim příštího roku.