V Praze letos přibyli jen dva městští policisté, i přes rozsáhlou kampaň

Praha - I přes rozsáhlou náborovou kampaň se zatím městké policii v Praze nedaří získávat nové strážníky. Od začátku roku jich sice přibylo 285, téměř stejný počet ale odešel. Stavy strážníků se tak zvýšily pouze o dva. Informoval o tom dnes na zasedání bezpečnostního výboru ředitel městké policie Vladimír Kotrouš.

Odhady přitom počítaly s tím, že se do začátku roku 2009 zvýší počet strážníků asi o pět set. Kampaň za zhruba pět milionů přitom loni přilákala 400 nových lidí, letos se to ale nedaří. Problém není podle Kotrouše ani tak v samotné kampani, od policie ale odchází příliš mnoho lidí. Řada z nich kvůli nízkému platu, mimopražští se zase často vrací do svých regionů, „krajánků" je přitom u městské policie 70 procent. 

Průměrný plat u městské policie je zhruba 23.500, pražský průměr je přitom asi o 5000 vyšší. V hlavním městě navíc mají strážníci vyšší životní náklady, pokud tedy dostanou stejný plat v regionu, návrat se jim vyplatí. 

Kotrouš dnes řekl, že platy by se zaměstnancům městské policie mohly zvýšit ještě letos. S vedením města chce totiž dojednat vyšší rizikový příspěvek. Další nárůst platu by chtěl prosadit i v příštím roce.