Zbožnov: Spor s Romy připravil lidi o klid

Zbožnov - Ostrá slova kvůli neustálému rušení nočního klidu padají na adresu romské komunity ve Zbožnově u Skutče. Tamní obyvatelé už kvůli tomu podali desítky stížností a strážníci v obci zasahují i několikrát týdně. Romové naopak tvrdí, že jsou diskriminováni.

Před čtyřmi měsíci se do Zbožnova přistěhovala šestičlenná romská rodina. Od té doby se podle místních život v obci úplně změnil. Romové údajně na hřbitově čerpají obecní vodu, blokují cestu vedle svého domu a hlavně ruší noční klid. Hádky nejsou v obci ničím výjimečným. Městská policie ve Skutči eviduje desítky stížností obyvatel Zbožnova, strážní prý ale mají v tomto směru svázané ruce. „Když je tady stížnost na rušení nočního klidu a je tam četná komunita, tak musíme znát konkrétního pachatele a prokázat konkrétní skutek,“ vysvětluje vrchní strážník Městské policie Skuteč Jiří Stuna.

Někteří obyvatelé obce se do sporu nepletou, protože mají obavy. „Každý mlčí, i my máme strach, abychom náhodou nevyhořeli,“ přiznává jeden z místních obyvatel. Romové se ale brání, prý nikomu nic neudělali. „Ať si ten pán vypovídá, co chce. Je to rasismus,“ hodnotí podstatu sporu Romka Monika Dzurková. „Kdyby se chovali, jako každý člověk tady ve vesnici, a byl by tady klid, jaký tady byl předtím, nikdo by si jich nevšimnul,“ říká Jaroslav Tocháček.  

Podle místostarosty Skutče Romové ve Zbožnově ani nemají trvalé bydliště. „Bohužel neexistuje možnost, jak k tomu ty lidi donutit," přiznává starosta Pavel Bezděk. Podle něho se Městský úřad ve Skutči celým sporem zabývá už delší dobu. Zatím ale bez výsledku.