Karlovarsko se potýká s nedostatečnou kapacitou sociálních zařízení pro důchodce

Karlovarsko - Sociální zařízení pro důchodce na Karlovarsku jsou plná, a musejí se tak sestavovat pořadníky. Lidé, kteří v Karlovarském kraji chtějí do domovů s ošetřovatelskou péčí, jsou nuceni čekat dva až tři roky. Klienti ústavů se shodují, že bez pomoci zdravotního personálu si život neumí představit. Zástupci humanitárních organizací varují, že situace bude ještě horší; do roku 2050 má být počet seniorů dvojnásobný. Kraj i ministerstvo práce a sociálních věcí se již na problém začaly připravovat.

Počet lidí, odkázaných na odbornou pomoc, má navíc rychle stoupnout během dvou let. „Pro tyto lidi vůbec nemáme připraveno dostatek zařízení a mohla bych říct, že to je taková časovaná bomba,“ konstatuje předsedkyně Krajské rady humanitárních organizací Karlovy Vary Pavla Andrejkivová.

Speciální domovy pro seniory na Sokolovsku už zavedly pořadníky. „Zájem je obrovský. Máme pořadníky, kde je asi 50 klientů, takže ti klienti budou muset čekat,“ říká ředitelka Domu ošetřovatelské péče Dolního Rychnova Magdaléna Schulzová. Sokolovský místostarosta Zdeněk Berka (ČSSD) dodává, že poptávka je dvojnásobná vůči tomu, kolik míst je k dispozici.

Ministerští úředníci vědí, že kapacity domovů pro seniory nebudou stačit, a proto připravují změny. Zařízení by už v budoucnu neměla sloužit důchodcům, kteří odbornou pomoc nepotřebují trvale. „Pokud budou vyžívat terénních služeb, tak dokážou velmi dobře zvládnout život doma bez toho, aniž by museli v co nejrychlejším čase usilovat o to dostat se do domova seniorů. To je první podmínka, ale ta nejtěžší,“ specifikuje ředitel odboru sociálních služeb Ministerstva práce ČR Martin Ždárský.

Nově také mají dotace místo ministerstev rozdělovat kraje, aby tak podle slov radní pro oblast sociálních služeb Karlovarského kraje Ellen Volavkové mohli reagovat na poptávku přímo v kraji a flexibilně. Podle ministerstva práce a sociálních věcí by měly krajské úřady samy začít rozdělovat peníze na sociální služby do tří let.