Vymyšlené napadení romské ženy v Rokycanech

Rokycany - Rokycanská policie, která vyšetřovala zranění romské ženy, dospěla k překvapivému závěru: žena na uvedeném místě v uvedenou dobu vůbec nebyla. Právě tento incident totiž odstartoval romské protesty proti údajně rasistickému prostředí ve městě. Vyšetřování policistů však vzalo rokycanským Romům vítr z plachet.

Celý incident zaznamenala průmyslová kamera v noci ze třiadvacátého na čtyřiadvacátého srpna ve Sport baru Ural. Aktéři rvačky z romské komunity tvrdili, že je napadla skupina skinů. Při rvačce měla přijít žena k poranění hlavy s otřesem mozku. „Paní na místě nebyla, dostavila se až po útoku a vyšetřováním se zjistilo, že si celou věc vymyslela,“ říká o závěrech vyšetřování vyšetřovatel PČR Rokycany Jakub Kratochvíl. Zároveň dodal, že její zranění, po němž byla Romka hospitalizována, je předmětem dalšího vyšetřování.     

V sobotu čtyřiadvacátého srpna pochodují Romové městem a protestují proti rasizmu ve městě. Tvrdí, že útok byl promyšlenou akcí místní skupiny neonacistů. Vyvolávají několik jednání za účasti policie. Ta teď oznámila, že se jí rasový podtext incidentu zatím nepodařilo prokázat. Zkoumá, kdo ho vlastně vyvolal. „Nebezpečí ze strany neonacistů tady je a já si myslím, že to policie příliš nevnímá,“ je přesvědčen romský aktivista Ondřej Giňa. „Já si myslím, že v tom hrály roli emoce, ale oni si myslí, že to mělo rasový podtext. Jejich komunita se takovým způsobem projevuje,“ tlumočí názor radnice místostarosta Marie Hlávková.     

Od samotného incidentu proběhlo na rokycanské radnici několik jednání, která vyvolali Romové. Na jejich popud posílila policie hlídky v ulicích.