Ve Hvožďanech na Příbramsku vznikly byty s nižšími náklady

Hvožďany (Příbramsko) - Ve Hvožďanech na Příbramsku vzniklo chráněné bydlení, do pětadvaceti nových bytů se brzy nastěhují senioři s různým zdravotním postižením.

Paní Hana Eliášová je těžká astmatička, již 7 let je v invalidním důchodu. V životě se musela stěhovat už mnohokrát, teď je to ale poprvé dobrovolně. Samostatné bydlení už přestala zvládat a proto se rozhodla: dům se zahradou vymění za chráněný jednopokojový byt. Starosta jí dokonce slíbil, že bude moct pečovat o květiny v objektu. Do nových bytů ve Hvožďanech se mohou nastěhovat senioři například s omezenou schopností pohybu, orientace nebo mentálně postižení. Jednou za týden jim bude k dispozici lékař a kdo nechce, nebude si muset ani vařit, obědy připraví šéfkuchař ve společné jídelně. Provozovatel hvožďanské jídelny Karel Hušek vysvětlil, že klienti si mohou týden předem objednat jídlo, mají na výběr dvě jídla i polívku.

Ve Hvožďanech a okolí bydlí přes 60 procent seniorů z celkového počtu místních, v případě nutnosti museli být umístěni do vzdálených domovů důchodců, nyní však mají možnost dožít svůj život tam, kde vyrůstali. Díky ekologickému vytápění navíc za velmi nízké nájemné. Starosta Hvožďan Stanislav Kramosil (nez.) uvedl, že obec si nechala zpracovat projekt na ekologické vytápění. Je zde 40 solárních panelů a dvě tepelná čerpadla na vzduch, čímž se náklady na provoz objektu a vytápění podstatně sníží. Protože ještě zbývá obsadit 6 volných bytů, starosta chce dohodnout s okolními obcemi, že by o ně mohli požádat i obyvatelé s trvalým bydlištěm mimo Hvožďany.

Nebýt protestů obyvatel v sousedních domech, chráněné byty mohly být hotové již před rokem. Lidem ale vadilo, že jim nová stavba bude bránit ve výhledu a stavební úřad proto musel zajistit posunutí domu o 15 m.