Magistrát v Karlových Varech má luxusní náměstky

Karlovy Vary - Opoziční zastupitelé v Karlových Varech usilují o snížení počtu náměstků a uvolněných radních. Tvrdí, že peníze na jejich více než čtyřicetitisícové platy zbytečně zatěžují rozpočet města. Vedení magistrátu to odmítá.

Podle opozice jsou primátorka, čtyři náměstci a dva uvolnění radní příliš velký luxusem pro město, které má jen padesát tisíc obyvatel. Opoziční zastupitel města Jiří Kotek (SNK ED) uvedl, že: „Za ty peníze jsou velice drazí a efektivita práce je špatná, není vidět.“ A podle jeho kolegy z opozice Petra Kulhánka (KOA) to není tak dávno, kdy Karlovy Vary měly pouze tři náměstky a primátora a tato funkční struktura byla naprosto postačující.

Hádky a dokonce i hlasování o snížení počtu placených politiků ve vedení města vyvolali zastupitelé při volbě nové náměstkyně pro kulturu. Podle opozice by její úkoly mohl řešit útvar pro školství. Nová náměstkyně Dagmar Laubová (ODS) však naopak tvrdí, že současný počet politiků ve vedení odpovídá potřebám lázeňského města. Je přesvědčená, že pokud každý dělá svou práci, není počet nadhodnocený vůbec.

Karlovy Vary jsou podle primátorky jiné než okolní města, pořádají hodně kulturních akcí a starají se o velké množství okolních obcí. Primátorka Karlových Varů Veronika Vlková (ODS) doplnila, že takový aparát, který Karlovy Vary potřebují pro vyřízení všech věcí, je rozsáhlejší, než bývá obvyklé. Je to však proto, že celkový administrativní obvod města je výrazně vyšší. Někteří zastupitelé jsou přesvědčení, že změny v počtu radních není nutné dělat hned. Tvrdí, že v budoucnu se jim ale město nevyhne. Radní za KSČM Jaroslav Borka si ale myslí, že redukce by ničemu neuškodila.

Opoziční zastupitelé se znovu pokusí prosadit snížení počtu náměstků ještě do konce letošního roku.