Stovky lidí podepsaly petici proti stavbě průmyslových hal v obci Libouchec na Ústecku

Ústecko - Sdružení Přátelé přírody, které působí v Libouchci na Ústecku, zorganizovalo průzkum, jenž ukazuje, že novou průmyslovou zónu odmítá naprostá většina obyvatel. Ta má stát v katastru obce, ale lidé se bojí prachu, hluku a zničení přírody kvůli záplavě kamionů - ty se zatím jen neslyšně pohybují po dálnici na obzoru, ale ve chvíli, kdy budou obří skladové haly stát, zahnou blíž k vesnicím.

Organizátor průzkumu veřejného mínění Václav Seidl se nechal slyšet, že proti výstavbě areálu je až 90 procent lidí. Obří haly a kilometry asfaltu kolem nich změní podle odpůrců zóny i podobu krajiny a místní klima. Mezi ně patří i Marian Páleník ze sdružení Přátelé přírody. „Investor vykoupil pozemky, investoval do projektů spoustu milionů korun a my nemůžeme říct, že jsme si to rozmysleli,“ sdělil starosta obce Libouchec Jiří Štěrba.

Starosta tvrdí, že průzkum ústecké společnosti Přátelé přírody nebyl seriozní. Otázka byla: Asfalt nebo louka? Jiří Štěrba si myslí, že na takto položenou otázku ani jinak odpovědět nelze. Správně by prý ale měla znít: Opuštěná louka nebo práce pro lidi? S tím však organizátor průzkumu zásadně nesouhlasí. Podle starosty Libouchce zastupitelé kvůli výsledkům průzkumu a petici územní plán nezmění. Investoři by podle něj mohli žádat odškodnění.

Zatímco signatáři petice tvrdí, že zastupitelé musí hlasovat tak, jak si přejí voliči, starosta trvá na tom, že jeho úřad si odpovědnost za zmařenou investici na sebe nevezme.