Hasiči z Liberecka se školí ve zdravotnických diagnózách

Liberec - Severočeské hasičské sbory dnes podstoupily školící nácvik lékařské pomoci při hromadných haváriích. Cílem bylo naučit příslušníky HZS správně určit a odhadnout závažnost zranění lidí. Liberečtí hasiči tak začnou v dohledné době vypomáhat s činností, která spadala výhradně do kompetencí záchranné služby.

Kromě likvidace požárů se hasičské sbory doposavaď soustředily na vynášení raněných či ošetření drobných ran. Příčinu k novému školení však zavdaly situace, kdy není možné zajistit dostatečný počet zdravotníků či adekvátní pomůcky při chemických haváriích. V takových případech převezmou třídění zraněných právě hasiči.

Za účasti početné skupiny komparsistů, s jejichž pomocí došlo k nácviku reálné vlakové havárie, hasiči rozdělovali osoby do čtyř skupin podle závažnosti zranění. „Těžko se to odhaduje. U klasických dopravních nehod máte na všechno více času, není tam kolik raněných. Při hromadných nehodách je však složité urči, komu je třeba pomoci ihned a kdo může chvíli počkat,“ uvedl Pavel Fabian z Hasičského záchranného sboru Česká Lípa.

Dnešní akcí odborná průprava severočeských hasičů zdaleka nekončí. Ve spolupráci se záchrannou službou se budou připravovat na krizové situace i v rámci dalších cvičení.