Královéhradecký kraj chce slučovat nemocnice

Hradec Králové - Královéhradecký kraj od začátku příštího roku sloučí všechny nemocnice, které spravuje, do jedné. Ta ponese název Královéhradecká krajská nemocnice. Tento záměr dnes vzali na vědomí krajští zastupitelé, sloučením se prý uspoří peníze v organizační a správní oblasti.

Nová nemocnice má mít silnější vyjednávací pozici vůči zdravotním pojišťovnám, sloučení také umožní lepší personální a odbornou spolupráci. „Pro pacienty se nic nemění. Stále dostanou kvalitní péči, stále najdou svou nemocnici, svého lékaře. V tomto smyslu je to pouze vnitřní změna,“ uvedl náměstek hradeckého hejtmana Rostislav Všetečka.

Součástí nové nemocnice se stanou oblastní nemocnice v Jičíně, Náchodě, Trutnově a Rychnově včetně všech jejich pracovišť a také Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem, kde má kraj 80procentní podíl. Nová krajská nemocnice má mít přibližně 2000 lůžek, pracovat by v ní mělo přibližně 2500 zaměstnanců.    

Kraj už v minulých letech sloučil některé nemocnice, v roce 2004 se spojila zařízení v Novém Bydžově s nemocnicí v Jičíně. V Královéhradeckém kraji působí i Fakultní nemocnice Hradec Králové a několik soukromých zařízení.