Předsednictví Česka Evropské unii pomůže i regionům

České Budějovice - Jako mimořádnou příležitost pro zviditelnění hodnotí regiony předsednictví Česka Evropské unii. Vždyť řada významných setkání se uskuteční nejen v Praze, ale i mimo hlavní město. Hotely a restaurace ve vybraných místech zaplní stovky lidí a politici slibují, že se zvýší i popularita těchto měst.

Podle vicepremiéra Alexandra Vondry i dalších politiků, kteří se sešli v jižních Čechách na takzvané evropské roadshow, jsou to jednoduché počty. Například jen v Hluboké nad Vltavou by se příští rok v březnu měly sejít téměř čtyři desítky ministrů zahraničí. Na několik dnů se toto místo stane významným bodem na mapě světa. „Je to ohromná příležitost pro kraje a regiony prezentovat se v Evropě,“ připomíná místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Jednak je to obrovská reklama a v druhém plánu i plné hotely v jinak prázdné březnové sezóně,“ říká senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. „Pro nás to představuje velké množství práce navíc, ale také to chápeme jako zcela výjimečnou příležitost,“ dodává Petr Pavelec z Národního památkového ústavu.  

A připravují se i hotely. Ministři by měli spát přímo na Hluboké. Každý z nich má ale poměrně početný doprovod. Pokoje obsadí i členové ochranky a novináři. Jen těch na stejné letošní setkání ve francouzském Avignonu přijelo asi 350. „Jsou to standardní přípravy se zvláštním zřetelem,“ naznačuje diplomaticky Renata Suchomelová z hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou. „Jsme rádi, že se taková významná akce děje také v jiném regionu, než je Praha,“ doplňuje jí Jiří Hanuš z hlubockého hotelu Záviš.  

Část hostů budou muset velmi pravděpodobně pohltit i velké českobudějovické hotely. „Je to určitě dobře pro celý český region,“ nezastírá Martin Štolka, CPI hotels, Gomel, České Budějovice.

Vláda v rámci předsednictví počítá s celkem čtrnácti velkými akcemi v České republice. Nejvíc se jich uskuteční v Praze. Přípravy už ale probíhají například i v Brně, Olomouci, Luhačovicích nebo Litoměřicích. Konkrétní finanční přínos vyplývající ze zasedání ministrů nechtějí podnikatelé ani politici odhadovat. Shodují se však na tom, že daleko důležitější je popularita, kterou region získá.