Pardubice nechtějí nové herny v centru města

Pardubice - Omezit výherní automaty požaduje první pardubický obvod. Nová vyhláška, kterou schválili radní, má zabránit otevírání dalších zábavních podniků s hracími přístroji. Je jich moc a pro mladé lidi jsou prý snadnou cestou, jak propadnout hazardu. Výzvě prvního městského obvodu magistrát vyhověl.

Starostka městského obvodu Pardubice I. Hana Tomanová (ODS) se nechala slyšet, že střed města se pomalu stává centrem heren a vietnamských tržnic. Radnice se opírá také o názory místních obyvatel. Už dnes je v prvním obvodu 38 provozoven. Starostka dodala, že herny samozřejmě nelze zrušit úplně.

Nová vyhláška má současný stav zakonzervovat a zabránit otevírání nových heren. Vedoucí kanceláře primátora z pardubického magistrátu Michal Zitko sdělil, že pokud zastupitelstvo vyhlášku schválí, začne platit od 1. listopadu. Podle provozovatelů výherních automatů jsou podobné vyhlášky někdy zbytečné a měly by znamenat krajní řešení. Například Zdeněk Barták ze Sdružení zábavního průmyslu UNASO konstatoval, že lepší než přijímat vyhlášky je sednout si, přesně definovat problémy a snažit se nalézt řešení.

Narozdíl od výherních automatů město nemůže omezit provoz moderních videoterminálů nebo rulety. Přísnější podmínky má přinést nová podobna herního zákona. Podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (SZ) zahrnuje ochranu mladistvých, patologických hráčů i sociálně slabších: „Obecně platí, že čím větší je riziko herního zařízení, tím přísnější budou podmínky regulace a kontroly.“

Důsledné kontrole se podle sdružení UNASO nebrání ani samotní provozovatelé výherních přístrojů. Návrh věcného záměru zákona by mělo ministerstvo financí předložit vládě do konce roku.