Bělohorská pláň u obory Hvězda se vrátila do roku 1620

Praha - Tisíce účinkujících z celé Evropy odpoledne ukázaly, jak bitva na Bílé hoře, jedna z nejznámějších bitev v českých zemích, před 400 lety vypadala. Vojska českých stavů se pustila do boje se spojenými vojsky Katolické ligy a císařské armády. Pak už následovaly jen salvy z děl a mušket a řinčící meče.

Organizátor akce Martin Cholinský z občanského sdružení Rytíři Koruny české sdělil, že tehdy šlo o zlomovou bitvu pro český národ. Bitvu popisuje jako vyvrcholení stavovského povstání proti císaři. Čeští stavové měli v boji převahu. Pak se ale karta obrátila.

Část jejich demoralizovaného vojska uprchla. Česká šlechta svůj boj prohrála. „Důsledky porážky spočívaly v tom, že došlo k násilné katolizaci a česká šlechta, která nebyla přívržencem Ferdinanda II., byla v podstatě vyhnána z Čech,“ nechal se slyšet Martin Cholinský.

Na Bělohorské pláni vystoupily také hudební skupiny, lidé si mohli prohlédnout i typické vojenské ležení. Kdo by chtěl vidět rekonstrukci bitvy na Bílé hoře, má ještě šanci. Divoké boje se tu rozhoří i v neděli.