ECM začala na Pankráci bourat, stavební povolení dosud nemá

Praha - Společnost ECM, která chce na pražské Pankráci postavit dvě výškové stavby, začala bourat tamní starší objekty. ECM zatím nemá stavební povolení k tomu, aby mohla začít stavět nové domy, pro demolici prý ale povolení má. Zástupci občanských iniciativ, kteří jsou proti výstavbě výškových staveb, si na postup prací stěžují.

„Demolici provádíme na základě platného stavebního povolení k demolici, které nabylo 14. srpna právní moci,“ řekla mluvčí ECM Zuzana Doležalová. Udělení povolení k demolici potvrdila i mluvčí Prahy 4 Markéta Aulová.

Podle občanských sdružení, která jsou proti výstavbě dalších mrakodrapů na pankrácké pláni, hlučné demoliční práce trvají až do noci i o víkendu a v okolí se také významně zvýšila prašnost. Doležalová uvedla, že demoliční práce probíhají v době stanovené zákonem a že prašnost se při bourání snižuje kropením vodou.

Staré objekty firma odstraňuje proto, aby mohla později na jejich místech začít budovat výškové stavby. O stavební povolení na ně ECM již požádala, kdy ale může být vydáno, nechce odhadovat. Pravděpodobně ale půjde nejméně o měsíce. Praha 4 sice již vydala územní rozhodnutí o stavbě, po odvolání občanských sdružení je nyní přezkoumává magistrát, který se pro stavby v minulosti opakovaně vyjádřil. I proti jeho rozhodnutí je možné se odvolat.