Ve vedení Lesů ČR je správce, který přeplácel soukromou firmu

Telč - Ani po pěti letech nevysvětlil bývalý lesní správce v Telči Vladimír Dolejský, proč vyplatil soukromé firmě o milióny korun víc ze státních peněz, než měl. Záměrně nadhodnocené faktury tehdy odhalili kontroloři státních Lesů ČR a správce Dolejský přišel o funkci. Dnes je jako výrobně technický ředitel v nejužším vedení tohoto podniku a spolurozhoduje o stamiliónových zakázkách.

Dolejský vyplatil koncem 90. let soukromé firmě ze státních peněz o 5 270 000 korun víc, než byla tehdy skutečná cena melioračních prací a štěpkování. Dokazují to doklady, které dodnes leží v archivu krajského inspektorátu Lesů ČR v Českých Budějovicích.

Podle Václava Malíka, bývalého kontrolora, dnes oblastního inspektora Lesů ČR v Jindřichově Hradci, si tehdy lesní správce Dolejský vybral jednu firmu, které zakázky v rozporu s předpisy zadal bez výběrového řízení. Firmu pak podle zprávy kontrolorů přeplácel a zbytečně vyplatil milióny navíc. Tehdejší nadřízený Dolejského Malík tvrdí, že vykonané práce Dolejský nadhodnotil až o 300 %.

Vedení státních Lesů tenkrát Dolejského potrestalo. Odvolalo z funkce. Mělo navíc podezření, že protěžuje firmu svého kamaráda. Po pěti letech je vše zapomenuto. V polovině února se Vladimír Dolejský stal jedním z nejvyšších manažerů státního podniku. Rozhodovat bude také o zakázkách, jako kdysi v Telči. Ne za milióny, ale za miliardy korun. „Do vedení bych si určitě nevybíral lidi takového charakteru. Já osobně bych jim důvěru nedal,” tvrdí Malík.

Ředitel Dolejský slíbil České televizi rozhovor před kamerou. Prostřednictvím mluvčího Lesů ČR Tomáše Vyšohlída se ale omluvil. Ve chvíli natáčení měl prý poradu. Na třetí žádost o rozhovor ředitel Dolejský neodpověděl.