Energetici v roli lékárníků

České Budějovice - Velkou distribuční akci zahájili energetici v okolí obou českých jaderných elektráren. Po několika letech znovu vyměňují místním lidem tablety s jódem. A tak se octli v roli lékárníků i doručovatelů. Tablety s jódem má mít u sebe každý člověk a v případě ohrožení ji spolknout. Tablety totiž zmírňují zdravotní riziko v případě, že by do ovzduší unikla radioaktivita.

Velký poštovní příběh začíná symbolicky před temelínským obecním úřadem. První zastávka na trase. Bílá dodávka brzdí, uvnitř vozu jsou jen samé balíky, obsahují speciální zásilku-tablety s jodem. „To, co je v tomto autě, je všechno pro oblast Temelína,“ ukazuje na hromadu balíčků distributor tablet Petr Večeřa.

Doručovatel energetických balíčků je přepočítává, kontroluje, zda se cestou nepoškodily. Přenáší je a vrší k nohám starosty. Původně měli krabičky po domácnostech roznášet temelínští zastupitelé. Nebudou. Získali dobrovolnici, která se úkolu zhostí. „Každému předá balíček do ruky s letáčkem, jak to používat,“ říká starosta Temelína Petr Macháček.

Padesát tisíc zásilek putuje v kraji do 32 obcí. Na doručovatele čeká zhruba dvacet sedm tisíc domovních zvonků. Tablety musí předat konkrétním lidem. V Týně do roznášky zapojí i skauty. „Každé balení obsahuje čtyři tablety. Jedná se o preventivní opatření v případě mimořádné události,“ vysvětluje mluvčí JE Temelín Marek Sviták.  

Výměnu energetici provedou také ve všech podnicích a sociálních zařízeních v třináctikilometrovém pásmu kolem Temelína. Nové tablety dostanou také záchranáři a policisté. „Starým tabletám došla již životnost, proto se vyměňují,“ uvádí vedoucí krizového řízení Jihočeského kraje Jaroslav Jedlička.

Výměna tablet potrvá ještě dva týdny. V roce 2013 si celou akci energetici zopakují.