ČSTV žaluje město Pardubice

Pardubice - O tom, kdo má být vlastníkem pozemků pod rozestavěnou sportovní halou, bude muset v Pardubicích zřejmě rozhodnout soud, žalobu podala pardubická organizace ČSTV. Jakožto majitel a správce nikdy nedokončené haly teď nesouhlasí s převodem pozemků ze státu na krajský soud, parcely se totiž mají stát předmětem výměny kvůli stavbě nového justičního paláce.

Zarostlé a zpustošené staveniště u Tyršových sadů je ostudou Pardubic, se státními pozemky pod halou má dlouhodobé plány město spolu s krajem. Ředitel Územního pracoviště ÚZSVM Hradec Králové Ladislav Košťál uvedl, že hospodaření s pozemky bylo v červenci převedeno na Krajský soud Hradec Králové. Vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek (Koalice Pk) doplnil, že soud má parcely připravené ke směně pozemků, které společně kupuje s Pardubický kraj a město Pardubice od soukromého vlastníka.

Za nezákonný ale považuje převod pozemků na krajský soud pardubická organizace ČSTV, podala proto žalobu. Pardubická organizace ČSTV podle svého předsedy Zdeňka Čiháka stále doufala, že se stane vlastníkem pozemků. Měla parcely v trvalém užívání, potom ve výpůjčce a pustila se i do vyjednávání s firmami, které měly zájem halu na pozemku dostavět. Primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS) však tvrdí, že magistrát opakovaně upozorňoval ČSTV na zájem města o halu a samozřejmě i o pozemky.

Podle ČSTV zdlouhavá jednání o pozemcích a rozestavěné sportovní hale k ničemu nevedla. Člen výkonného výboru ČSTV Pardubice Václav Schejbal potvrdil, že sportovci stavbu nabízeli městu, ale město Pardubice bohužel narazilo na nějaké finanční problémy.

Nedokončená sportovní hala mezi tím dál chátrá, Stavební úřad Pardubice nařídil ČSTV areál oplotit nejpozději do 10. října. Podle ČSTV jsou to ale kvůli častým krádežím zbytečně vyhozené peníze a proto navrhují jiné možnosti zabezpečení. Stavební úřad ale trvá na svém a jakékoli ústupky odmítá.