Žamberk nemá starostu, zastupitelé ho odvolali

Žamberk – Zastupitelé východočeského Žamberku dnes odvolali starostu Tomáše Kalouse. Dvanáct z nich hlasovalo pro to, aby v čele města skončil. Jejich rozhodnutím vyvrcholila krize, která začala rozpadem radní koalice. Tomáš Kalous odmítá obvinění z autoritářského řízení města i několika pochybení, která mu přičítají zastupitelé, a říká, že plnil vůli voličů.

Starostu kritizovali zastupitelé zejména kvůli jeho spolupráci s tajemníkem Ivanem Prchalem, který měl překračovat své pravomoci a společně se starostou řídit město bez domluvy s dalšími politiky. V poslední době prý starosta bránil v činnosti kontrolních orgánů města. „Není na všechno zákon a právě v těchto oblastech byli zastupitelé v kontrolním výboru omezováni,“ obviňuje starostu nezávislý zastupitel Vilém Chocholáč.

Tomáš Kalous chyboval podle svých kritiků také problematickým prodejem obecních bytů a s ním spojeným špatným informováním lidí o této privatizaci i dalších akcích radnice nebo malou aktivitou při čerpání evropských peněz.

Kalous ale považuje většinu údajných pochybení za nesmysl a říká, že má čisté svědomí. Z evropských fondů dostal Žamberk přes deset milionů korun, tajemníkovo chování bylo podle starosty v pořádku a privatizace bytů se také podařila. „Že jsme informovanost občanů podcenili, za to jsem se čtyřikrát nebo pětkrát omluvil,“ uvádí Kalous. Naopak tvrdí, že byl od voleb v roce 2006 pod silným tlakem a v posledních dnech ho někteří zastupitelé vydírali.

Odvolání starosty Žamberku iniciovali zastupitelé z ODS. Ti minulý týden odešli z radniční koalice, dva další zastupitelé potom opustili klub nezávislých, mezi které patří i Tomáš Kalous.