Hlučínský starosta odstoupil kvůli spalovně odpadu

Hlučín – Starosta Hlučína David Maňas dnes složil svoji funkci. Na zasedání zastupitelstva slezského města zdůvodnil svůj krok odporem veřejnosti proti Maňasově snaze postavit ve městě spalovnu biologického odpadu a bioplynovou stanici. Město prozatím povede dosavadní místostarosta Pavel Reiský.

Projekt spalovny odpadu byl podle starostových kritiků netransparentní. Maňas na zasedání výtky odmítl, ale vzdal se funkce. „Mé svědomí je čisté. Jak vůči zastupitelům, tak i občanům města a také vůči mým dětem,“ uvedl odstupující starosta. 

O odvolání z funkce požádal zastupitele také místostarosta Pavel Reiský. Řekl ale, že chce především zjistit, zda má důvěru zastupitelstva. To ho neodvolalo a místostarosta naopak povede radnici, dokud zastupitelé nezvolí nového starostu.

„Rozhodnutí starosty rezignovat vítáme,“ řekl Rudolf Gogolín, který v posledních dnech společně s dalšími lidmi zorganizoval petici proti výstavně spalovny. Setkal se se značným ohlasem, během deseti dnů nasbíral přes pět tisíc podpisů. Hlučín má asi patnáct tisíc obyvatel.

Protesty obyvatel se v Hlučíně začaly objevovat minulý týden, kdy se na stránkách krajského úřadu objevila informace, že na projekt se už zpracovává posudek, který má posoudit jeho vliv na životní prostředí. Teprve v té době se o záměru dozvěděli obyvatelé a také někteří zastupitelé. Na dnešním zastupitelstvu ale padla informace, že krajský úřad přípravu projektové dokumentace podpořil dotací už před několika lety.

Kvůli rostoucí nespokojenosti obyvatel a na základě jejich tlaku vedení města minulý týden svolalo mimořádné zasedání rady. Ta se usnesla na tom, že s výstavbou spalovny nesouhlasí. Toto usnesení pak dala na vědomí kraji a dnes už bývalý starosta Maňas vyzval navíc majitele areálu, kde by se spalovna měla vybudovat, aby od záměru upustili.