Stav ovzduší v Krupce bude šetřit policie

Krupka - Obyvatelé Krupky u Teplic přestávají věřit úřadům. V obci totiž někdo znečišťuje vzduch a odpovědní činitelé se údajně věcí nezabývají. Jedné z obyvatelek města už došla trpělivost a podala trestní oznámení. Podle ní se jen touto cestou lidé dozvědí, kdo vlastně znečišťuje v obci vzduch. Úřady prý nemají zájem zjistit, jaká je skutečnost.

Podle Gudrun Čermákové plave důkaz v bazénu. Myslí tím lepkavou hmotu, která se zachytila uvnitř plováku. Podle ní je totožná s látkou, co se usazuje na oknech. Paní Čermáková je přesvědčena, že se nečistota dostala do bazénu ze vzduchu. „Určitě dýcháme něco špatného,“ je přesvědčena paní Čermáková.  

Stěžovatelka tvrdí, že podrobný rozbor vzorku látky z bazénu by ukázal, kdo kazí ovzduší v Krupce. Ústecký krajský úřad podle ní důkladnou expertizu slíbil, ale slovo nesplnil. „Podle mého názoru postupují úřady tak, aby se nic nenašlo,“ domnívá se Gudrun Čermáková. „My s tímto tvrzením naprosto nesouhlasíme,“ oponuje mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Veronika Kindlová.

Paní Čermáková už úřadům přestala věřit. Proto chce, aby viníka znečištění ovzduší našla policie. „Trestní oznámení ohledně znečištěného ovzduší jsme přijali a bude se jím zabývat služba kriminální policie a vyšetřování,“ informuje mluvčí teplického okresního ředitelství Policie ČR Ilona Novotná. „Od trestního oznámení si slibuji, že se dozvím, co tady dýchám,“ říká paní Čermáková. „V každém případě jsem rád, že to trestní oznámení bylo podáno. Alespoň se zjistí, jestli orgány, co mají konat, konaly správně,“ naznačuje starosta Krupky Václav Puchar.  

Ústecký kraj trvá na tom, že jeho úředníci už udělali víc, než museli. Kompletní průzkum stavu životního prostředí v Krupce zadali ještě před podáním trestního oznámení. „Krajský úřad teď objednal v podstatě vše, co se v Krupce dá změřit,“ tvrdí Veronika Kindlová.

Vlastní měření stavu ovzduší chystá i krupská radnice. Nejpozději do konce roku by tedy o stavu ovzduší ve městě mělo být jasno.