Cyklisté v Praze mají nové stezky

Praha - Cyklistům v Praze se blýská na lepší časy. Mají novou stezku podél Vltavy, která vede mezi Malou Chuchlí a Lahovicemi. Magistrát dále otevřel v rámci tzv. týdne mobility nové cyklopruhy ve Vršovicích. K těm ale mají dopravní odborníci z občanských sdružení výhrady. Projektantům se totiž nepodařilo prosadit, aby pruhy vedly i přes křižovatky.

Padesát kilometrů cyklotras, stezek a pruhů letos přibude v pražské cyklomapě. Právě otevřená stezka mezi Malou Chuchlí a Lahovicemi má hlavně rekreační funkci a odebere dopravu na již přetížené stezce na protějším břehu. „Za 22 minut jsme dorazili z centra města na jeho jižní okraj. Je to vzdálenost zhruba 12 kilometrů. S výjimkou krátkého úseku na Smetanově nábřeží kolem Novotného lávky jsme stále jeli po bezpečné cyklostezce,“ popisuje svůj zážitek z jízdy pražský primátor Pavel Bém. „V Praze používá kolo jako dopravní prostředek při cestě do práce nebo na nákupy něco mezi 2 % až 4 % lidí. Rekreační využití kol je až 80 %,“ informuje člen komise pro cyklodopravu pražského magistrátu Petr Štěpánek.  

Projektanti říkají, že se pomalu začíná měnit přístup úředníků k realizaci cyklotras. Návrhy, které ještě před dvěma lety shazovali ze stolu, teď částečně povolují. To je případ i nových cyklopruhů ve Vršovicích, které úředníci odboru dopravy schválili jen mimo křižovatky. „Problém je, že na křižovatkách stále chybí tzv. představená stání. To jsou místa, kde může cyklista na křižovatce bezpečně čekat a potom ji jako první opustí. Stále je ale těžké některá řešení prosadit,“ upozorňuje na některé problémy dopravní odbornice ze Sdružení Auto Mat Tereza Vohryzková. „To, co bylo vyznačeno na Vršovické, je pouze první etapa. Je to takové opatření, která bylo možno vyznačit ihned,“ vysvětluje projektant Tomáš Cach.     

V příštím roce by v hlavním městě mělo být otevřeno 33 kilometrů nových cyklostezek a cyklotras. Mimo jiné podél potoka Rokytka v Praze 9 nebo na bývalé železniční trati pod Vítkovem. Návrh rozpočtu na výstavbu a údržbu počítá se sedmdesátimilionovou investicí.